HOMEPAGE
AANBOD
HUIS AANMELDEN
HOE WERKT HET
REGISTREREN
CONTACT
INLOGGEN
Aantal bezoekers online 449
Wijnstraat  121a,3311BV Dordrecht

Wijnstraat 121a

3311BV Dordrecht

493 m2 / 205 m2
Vraagprijs € 1.895.000,-
k.k.
Boogerman Makelaars
Foto's
Omschrijving


In de Wijnstraat, één van de meest historische straten in het voormalige Grafelijk Domein in de binnenstad van Dordrecht, staat dit prachtige Rijksmonument te koop. Hier ontmoeten historie en tegenwoordige tijd elkaar. Hier gaan verleden en heden op sublieme wijze hand in hand. De grandeur van vorige eeuwen zweeft door de hoge ruimten, het comfort van deze tijd is tastbaar aanwezig. Wonderschoon stucwerk uit vervlogen eeuwen siert muren en plafonds, strakke glazen deuren zetten een duidelijke handtekening van deze tijd. Balkenplafonds met moer- en kinderbalken samen met een moderne stalen trap met rvs-leuningen en eikenhouten treden. Naast de vele verblijfsruimtes en slaapvertrekken beschikt dit prachtige pand over maar liefst drie badkamers en vijf toiletten.

Uit historisch onderzoek blijkt dat al in de 13e eeuw sprake was van bebouwing op deze plaats, omstreeks 1783 zijn de toenmalige twee aanzienlijke huizen voorzien van een nieuwe gevel in de modieuze stijl van het neo-classicisme of Louis XVI-stijl. Mooie namen gaven de patriciërs en wijnkopers hun huizen, namelijk Duysburch en De Blaeuwe Gevel. Als herinnering komen deze namen terug op twee glazen deuren op de 1e verdieping. Ook de latere naam De Molen is op een glazen deur vastgelegd, maar dan op de begane grond.

In 2001 is het pand geheel gerestaureerd met respect voor en waar mogelijk met behoud van historische aspecten. De voor- en achtergevel zijn geschilderd in historische kleuren uit de Dordtse kleurenwaaier en staan er blinkend bij. Het geheel verkeert in een optimale staat van onderhoud, werkelijk alles is in 2001 gerestaureerd en/of vernieuwd en in de loop van de jaren perfect bijgehouden. Comfort en veiligheid staan op een zeer hoog niveau.

Dordrecht anno 2021 is nog steeds de oudste stad van Holland, waar aan veel plaatsen in de historische binnenstad en het havengebied doen terugdenken. Daarnaast is Dordrecht een stad met een bruisend stadscentrum met een gevarieerd winkelaanbod, een wekelijkse markt, de fast-ferry met verbindingen naar omliggende plaatsen en Rotterdam, Schouwburg Kunstmin met een diverse programmering, restaurants en terrassen, musea en kerken, bibliotheken en scholen t/m hbo-niveau, recreatiemogelijkheden in de Biesbosch en omgeving, NS stations en aansluiting op de A15 en A16.

Indeling (zie ook bijgevoegde plattegrondtekeningen):

Begane grond, ca 110 m2
Genaamd het onderhuis, oorspronkelijk bedoeld voor handel en opslag met name van wijnen. Nu een ruime fraaie entree met Belgisch hardsteen op de vloer, balkenplafond, meterkast, garderoberuimte, gescheiden van het imposante trappenhuis door een glazen wand/pui met deur. Onder de trap over de gehele breedte van het trappenhuis een royale provisiekast.

Aan de overzijde van het trappenhuis de grote berging/hobbyruimte met laminaat vloerdelen op een betonnen ondervloer en balken plafond. Uitstortgootsteen en een toiletruimte met wc en fonteinbakje.

Openslaande deuren naar de stadstuin, een heerlijk beschut plekje waar bloemen bloeien en een catalpa zijn bladeren spreidt. De tuin is tevens bereikbaar vanaf de eerste verdieping via een stalen buiten-wenteltrap.

1e verdieping of beletage, ca 170 m2
Op deze etage bevinden zich vanouds de representatieve vertrekken. Het opgaan van de majestueuze trap biedt een ruime blik, temeer daar er veel gebruik is gemaakt van glazen deuren, en hier en daar ook intern een groot raam is geplaatst, zodat de achterliggende ruimte meteen zichtbaar is.

Adembenemend is de lange gang met oorspronkelijke stucwerk decoraties op de wanden en het plafond. De decoraties, opgenomen in vakken, zijn typische Louis XVI voorstellingen, ranke festoenen en zogenaamd trofeeënlinten met afbeeldingen uit o.a. rechtspraak, wetenschap, kunst en handel. Op de vloer marmeren tegels en aan het einde van de gang hoge ramen en een deur naar de wenteltrap die naar de binnenplaats leidt.

De keuken ligt een trede hoger dan de vestibulevloer, een fraai halfrond vormgegeven bordes in Belgisch hardsteen vormt de toegang naar de modern ingerichte Boffi keuken. Ingrediënten: hout, rvs, glas, grote ramen, licht, praktisch. Een inspirerende werkruimte temeer daar de benodigde apparatuur aanwezig is, o.a. koelkast, vaatwasser, combimagnetron, heteluchtoven, groot formaat gaskookplaat met 5 branders, fraaie doelmatige afzuigkap, heetwatertoestel. Alles van bekende, gerenommeerde merken.

De woon/eetkamer ligt aan de voorzijde van huis en biedt door de hoge ramen, met roedenverdeling, een schilderachtig uitzicht op de Kraansteiger, de Wijnhaven en de achterliggende huizen van de Voorstraat. Niet voor niets zijn de vensterbanken echte banken, waar op gezeten kan worden. Een statige kamer waar de vloer is afgewerkt met eiken parket gelegd in visgraatvorm, de wanden rondom zijn voorzien van een lambrisering van circa 1 meter hoog en het plafond is voorzien van 19e -eeuws stucwerk. Een gashaard met een dubbelwandig luchtaanvoer- en rookgasafvoerkanaal is een gezellig aspect in het totaal.

Aan de achterzijde bevindt zich de ‘salon’. Een zaal van meer dan 50 m2, waar de 19e -eeuwse marmeren schouw met open haard en daarboven de grote spiegel wellicht de blikvanger is. De openhaard is voorzien van een dubbelwandig rvs-rookafvoerkanaal met afzuiginstallatie. Rust en ruimte biedt deze kamer. De hoge ramen naar de binnenplaats zorgen voor veel lichtinval, de eiken visgraat parketvloer, de lambri’s en de wanden, het stucwerkplafond met ovaalvormig middenrozet en uitwaaierende hoekrozetten: het is alles met elkaar in harmonie. Grappig detail: recht tegenover de paneeldeur tussen kamer en gang bevindt zich in de gang een identieke deur, waarachter een ondiepe gangkast. Doel was niet het creëren van bergruimte, maar van symmetrie in de gang.

Op ingenieuze wijze zijn in 2001 op deze verdieping in het trappenhuis een toiletruimte en werkkast gesitueerd, bereikbaar zowel vanuit de eet/woonkamer als uit de salon. Hierdoor is tevens een extra verbinding tussen deze twee kamers ontstaan.


2e verdieping ca 160 m2

Een overloop van 5 mtr breed en 6 mtr diep –waar het trappenhuis in is uitgespaard – zorgt voor een ruimtelijke beleving die niet dagelijks voorkomt. Temeer daar ook in de hoogte de kap op de 3e verdieping zichtbaar is. Op deze hele verdieping, met uitzondering van de sanitaire ruimten, ligt eiken planken parket.

Tegenover de trap op de overloop 3 deuren die toegang geven tot respectievelijk de wasruimte met opstelplaats voor wasmachine en droger, de toiletruimte met toilet en fonteinbakje en de (gasten)badkamer met wastafel en aparte doucheruimte. Alle ruimten voorzien van Belgisch hardstenen vloertegels en witte wandtegels van 15/15 cm.

Aan de voorzijde twee grote kamers, beide met een wit geschilderd plafond met moer- en kinderbalken. Hoge ramen met roede verdeling en uitzicht op de Kraansteiger. Eén kamer thans in gebruik als werkkamer, de andere als slaapkamer.

Aan de achterzijde een super slaapkamer met eigen badkamer, totaal ca 64 m2. In de slaapkamer mooi vormgegeven, op maat gemaakte houten hang- en legkasten. Opnieuw de bijna kamerhoge ramen die zorgen voor veel lichtinval. Balken zoldering aquakleurig geschilderd. De badkamer biedt 2 aparte wastafels met spiegel, een inbouwtoilet, ligbad en designradiator. Zoals alle sanitaire ruimten uitgevoerd met witte wandtegels, wit sanitair en vloertegels van Belgisch hardsteen.


3e verdieping, ca 160 m2

De 3e verdieping: zolder, woonzolder, serre, atelier, tuinkamer, zomerhuis…. hoe te noemen? Ook op deze hele verdieping ligt, met uitzondering van de sanitaire ruimten, een eiken planken parketvloer. Tegenover de trap aan de andere zijde van de overloop de cv ruimte met opstelplaats van ketel en boiler en daarnaast een badkamer met toilet, wastafel en aparte douche. De overloop, en daardoor het totale trappenhuis, krijgt veel extra daglicht door een immens groot dakraam van ca 2,20 x 2,20 meter dat prachtig uitzicht biedt op de Hollandse wolkenluchten.

Aan de voorzijde 2 bijna identieke kamers –spiegelbeeld- met elk 2 ramen en de schuine kap die tot in de nok in het zicht blijft.
Aan de achterzijde is een ‘apart huis’ gecreëerd, gescheiden van de overloop en het trappenhuis door een glazen pui met roede verdeling. In feite een grote serre met een keukenvoorziening en een houtkachel met dubbelwandig rvs rook-afvoerkanaal. Er achter ligt een berging van ca 20 m2.

Vanuit de serrekamer in de glazen pui een schuifdeur naar het dakterras van ca 12,5 m2 op het zuidwesten.

Algemeen:

Bouwjaar: vanaf 13e eeuw, huidig aanzicht 1783 – renovatie 2001
Beglazing: vaste ramen dubbel glas thermopane, schuiframen voorzien van scharnierende voorzetramen. Voorzetraam in hal : slagvast glas
Isolatie: vloer-, dak- en gevelisolatie: alle vloeren zijn voorzien van een extra brandwerende laag, het nieuwe pannendak heeft aan de buitenzijde een isolatielaag van 10 à 12 cm, van de gevel zijn de nieuwe gedeelten met steenwol geïsoleerd
Elektr. aansluiting: 12 groepen, 3 aardlekschakelaars
Verwarming: CV met HR gasgestookte combi-ketel, bouwjaar 2001 leidingen en convectoren eveneens 2001
Warmwatervoorziening : indirect gasgestookte boiler, inhoud 120 liter, bouwjaar 2001. Quooker/heetwaterinstallatie in de keuken
Afwerking wanden : stucwerk, voorzetwanden met glasvliesbehang, tegels in sanitaire ruimten
Afwerking plafonds : stuc- en houtenplafonds brandvertragende ramen en deuren in trappenhuis
Kozijnen en ramen : hardhout, nieuw gemaakt
Deuren: extra grote en brede binnendeuren
Vloeren: hout en beton, voorzien van brandwerende laag Fermacel
Afwerking vloeren : marmeren tegels, eiken parket 12 mm dik, Belgisch hardsteen
Mechanische afzuiging : toiletten, badkamers, keuken en ruimte voor was/droogmachines
Alarminstallatie: inbraakalarm door het gehele huis
Brandalarminstallatie: uitgebreide installatie met signalering bij kamers
Ligging dakterras : zuidwest
Zonwering: vouwgordijnen, luxaflex, zonnescherm/zeildoek (inbegrepen)
Bruto inhoud: ca 2000 m3
Parkeerplaats: een aan het woonhuis toegewezen gehuurde parkeerplaats op een afgesloten binnenterrein op enkele loopminuten afstand (zakelijk huurrecht)
Bijzonderheden: leidingwerk (water-, electriciteits-, gas- en cv-leidingen) en goten volledig vernieuwd in 2001
Kadastrale gegevens : gemeente Dordrecht, sectie F, nummer 2918, groot 205 m2m, geregistreerd als Monument in de zin der Monumentenwet 1988, nr 13999; tevens beschermd stadsgezicht
Oplevering: in overleg te aanvaarden

Disclaimer:

Indien u een bod wenst uit te brengen dan is dit alleen schriftelijk mogelijk via het door ons beschikbaar gestelde klantendossier, welke u ontvangt bij de afspraakbevestiging met alle overige relevante informatie.

Nadrukkelijk vermelden wij dat deze informatieverstrekking niet als een aanbieding of offerte mag worden beschouwd. Aan deze gegevens kunnen derhalve geen rechten worden ontleend en zijn wijzigingen voorbehouden.

De vermelde afmetingen/ oppervlakten in deze informatie zijn gemeten op basis van de BBMI (Branche Brede Meetinstructie). De meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoer en van de meting. Indien er plattegronden aan deze brochure zijn toegevoegd, houdt u er dan rekening mee dat deze plattegronden slechts een indicatie geven van de indeling.

Kaart
Kenmerken
Aantal kamers
10
Aantal slaapkamers
7
Woonoppervlakte
493 m2
Perceeloppervlakte
205 m2
Woonlagen
4
Bouwjaar
1760
Inhoud
2187 m3
Reageer op dit object
Stuur een vraag of opmerking over dit object naar deze aanbieder
Contactgegevens
Naam
Telefoonnummer
E-mailadres
Afspraak maken voor bezichtiging
Op welk moment zou je deze woning bij voorkeur willen bezichtigen?
Dag(en):
Dagdeel:
Vragen of opmerkingen (optioneel)
Contactgegevens
Naam
Telefoonnummer
E-mailadres